31.10.2010

Nokkosrokko

On siinä näppy poikineen!

Huomasin puolen päivän aikaan Polkan leuassa ihmeellisen paukaman. Selässä oli muutama pienempi näppy. Käytiin kävelyllä ja tekemässä tottista läheisellä kentällä. Polkka oli energinen ja teki hommia tosi hyvin. Kotiin tullessa näppyjä oli enemmän. Hetken kuluttua niitä oli vielä enemmän ja päässä olevat näpyt turposivat ilkeästi. Toinen silmä muurautui miltei kiinni!

Soitin eläinlääkärille (ihana Helmi Tervakoskella, joka palvelee jokaisena viikonpäivänä) ja lääkäri epäili nokkosrokkoa. Käski antaa kolme tablettia kyypakkauksesta ja seurata tilannetta. Mikäli pää alkaisi turpoamaan lisää, pitäisi suoria saman tien vastaanotolle.

Tabletit onneksi alkoivat auttaa tunnin kuluessa, turvotus laski ja kamala kutina helpottui. Koira oli ihan poikki, makasi vaan sängyssä silmät kiinni. Illalla näpyt olivat enää tosi pikkuisia.


Silmäkulma, huuli ja poski turposivat ihan kunnolla.

Pieni googlettelu osoitti, että nokkosrokko on rhodesiankoirilla yleinen ja melkein jokainen koira sairastaa sen jossain vaiheessa nuoruuttaan. Usein näpyt menevät itsestään ohi, mutta kyypakkaus on kelpo lääkintäkeino. Polkalla ainakin paukamat kutisivat niin, että ilman lääkkeitä se olisi rapsuttanut ihonsa rikki.

Taidettiin siis selvitä säikähdyksellä, mutta aika paniikissa olin kun katsoin koko ajan kasvavia näppyjä ja turpoavaa koirannaamaa.

Potilas Poksmon nukkuu.

11 kommenttia:

Päivi kirjoitti...

Poksu-potilaalle pusu ja hali! Ja nyt kun näen kuvat, niin selvä nokkosrokkohan se on.

Tiina, Sera ja Sanni kirjoitti...

Polkalle paranemisia! Serahan sai nokkosrokon tuossa viime kesänä, sillä meni se setiritsiinillä onneksi nopeasti ohi. Sanni vielä odottelee millon sille iskee, vai iskeekö...

-m- kirjoitti...

Voi pientä! Parantavia halipusuja poksu-murulle! <3

Anonyymi kirjoitti...

Onko Poksu jo parempi?
Ego-veikka lähettää kovasti pusuja lempisiskolleen!

Riik kirjoitti...

Poksu kiittää paranemistoivotuksista!

Paukamat laskivat eilen illalla, mutta klo 01 yöllä koira oli taas aivan paukamilla ja oli tosi levoton. En uskaltanut antaa sille enempää kortisonia, joten valvottiin sitten yö koirien sängyssä. Annoin aamulla uudet kortisonit ja paukamat laskivat saman tien - nyt uusia ei ole tullut ja Polkka on reipastunut. Toivotaan, etteivät paukamat ilmesty taas ensi yönä!

Noora kirjoitti...

Vointeja Poksulle! Nokkosrokko uusii usein ensimmäisen reaktion jälkeen, mutta eiköhän pahin ole jo ohi :)

Tuija kirjoitti...

Voi Poks-parka :( Paranemisia!

Laura kirjoitti...

Meillä on ollut sama nyt kolme kertaa! Mitä ihmettä... :-( Kurjaa. Siinä tulee hätä, joka kerta. Tietääköhän kukaan mistä se tulee, Viljalla vaikuttaa ilmestyvän aina stressin myötä.

Riik kirjoitti...

Voi ei, kolme kertaa :(. Yksi kerta oli jo tarpeeksi kamalaa. Löysin tällaisen vanhan keskustelun aiheesta, oletkohan lukenut: http://pub16.bravenet.com/forum/static/show.php?usernum=1301040633&frmid=463&msgid=687130

Kea | Deep Red Blues kirjoitti...

moikka, pakko kysyä kun mun amstaffilla on ollu samanlaista oiretta nyt muutaman päivän ajan, että selviskö koskaan mistä tuo nokkosrokko teillä tuli?

meillä koitetaan nyt petivaatteiden ja ruoan vaihtoa, jos sieltä löytyis allergisoija ja kortisoni annettu ensiavuks ennen kuin rupean eläinlääkäriaikaa varaamaan.

kiitos jo etukäteen!

Riik kirjoitti...

Ei se selvinnyt koskaan, mutta oireet eivät myöskään palanneet! Se oli siis yhden kerran vaiva, mutta kuten kuvista näkyy niin pahan näköinen sellainen. Kun selvittelin asiaa niin ymmärsin, että usein nokkosrokko jääkin vain yhden päivän ongelmaksi.

Tsemppiä teille, toivottavasti teidänkin tapauksessa paukamat laantuvat nopeasti :)