17.11.2010

Ruokajuttua

Hieno narttu ei istu lattialla - Polkka kiipeää tuolille istu-käskyn saadessaan.

Aloin miettiä yhtenä päivänä koirien aiheuttamia kustannuksia ja tulin siihen tulokseen, että meillä menee aika vähän rahaa bändin ruokintaan. Kolmesta koirasta kaksi on pieniä (8 kg ja 11 kg) ja yksi isompi (30 kg). Kaikki syövät ei-niin-kätevästi saman merkin, Nutron eri nappulalaatua. Papu kevytversiota, Maissi lammas-riisiä ja Polkka isojen rotujen lammas-riisiä. Menekissä on huimia eroja - Papu saa kerralla desin ja Polkka viisi. Mutta koska koirat saavat nappulaa vain aamiaisella, kestää Polkankin noin 60 € maksava säkki muutaman kuukauden. Mäykyt tuhosivat samaa ruokaa syödessään 15 kg säkkiä massiiviset puoli vuotta!

Aamiaisnappuloiden lisäksi meillä syödään riisistä, ohrasta ja kasviksista haudutettua puuroa sekä raakaa lihaa, lohta ja kalkkunaa. Lihoja haetaan Kennelrehun autolta reilun kahden kuukauden välein ostoslistalla 10 kg jauhelihaa, 5 kg kalkkunaa ja 5 kg lohta. Setti kustantaa 36 €. Oikeita luita meillä ei voi syöttää Maissin sekopäisyyden vuoksi - se vahtii ja puolustaa luunsyöntipaikkaansa hampaat irvessä kaksi päivää luunsyönnin jälkeen. Siksi bändi joutuu tyytymään puruluihin.

Uusi musta -sivustolla oli mielenkiintoinen artikkeli koiranruoasta. Tuntuu todella hullulta, että eläinlääkärit opiskelevat yhden kurssin verran koiran ruokintaa ja senkin koirannappulamerkki Hill´sin sponsoroimana. Toivon, että kyseessä on väärinkäsitys. Ruokinta nyt on vaan aika olennainen osa koiran terveyttä!

Jos olisin viitseliäämpi, meillä syötäisiin pelkkää oikeaa ruokaa. Mutta koska olen laiska, on äärimmäisen kätevää että koirat saavat osan ruoastaan nappulana. Kätevää siksikin, että bändi on jonkun verran hoidossa, kuka missäkin. Tuntuisi hankalalta olettaa hoitopaikan pakastavan ja kokkailevan ruokaa. Helpompi ojentaa vain nappulapussi mukaan.

Mikäli bändiltä kysyttäisiin, ne söisivät pelkkiä Naturedietin purkkiruokia! Meillä on niitä kaapissa varalla huonomuistisen koirapuurokokkaajan unohduksia varten ja niinä iltoina ruoka katoaa kupeista ennätysvauhtia. Polkka joka odottaa aina ruokaansa kiltisti, kiljuu nopeusneuvoja ruokkijalle. Ehkä Naturediet on koirien pizzapäivä? Ruoka ei edes ole kallista, Zooplussan kautta tilattuna 18x 390 g laatikko maksaa 20 €.

Onneksi ruoan tuoteseloste on kunnollinen, esimerkiksi lammas-riisissä se menee näin: lampaan liha vähintään 60%, ruskea riisi vähintään 15%, porkkanat vähintään 8%, luonnollista jauhettua luuta, merilevä, vitamiinit ja kivennäisaineet. Vertailun vuoksi ruokakaupoista löytyvän Cesarin tuoteseloste kuulostaa tältä: Lihaa ja lihaperäisiä raaka-aineita (vähintään 4% kaninlihaa, vähintään 4% lammasta), vihanneksia (vähintään 4% herneitä), jyviä (vähintään 4% riisiä), kivennäisaineita, kasviperäisiä raaka-aineita.

Helsingin yliopistolla on muuten menossa ruokintakysely, johon kaivataan etenkin muulla kuin nappulalla ruokkivien vastauksia.


4 kommenttia:

Sanna ja Boris kirjoitti...

Noi on kyllä ihan karmeita noi markettivalikoiman tuoteselosteet. "Jyviä"?? Mikä ainesosa on "jyvä"? Mikä tahansa pieni nurkista löytynyt papana? Ja sitten erikseen vielä "kasviperäisiä raaka-aineita", also known as vilja moninaisissa muodoissaan, mutta ilmeisesti "jyvät" on ravitsemuksellisesti niin paljon parempia, että ne kannattaa oikein erikseen mainita.

Musta on Boriksen vaivojen myötä tullut ihan fanaatikko koiranruokinnassa. Ja panostaminen näkyy koiran ulkomuodossa! Mun mielestä kokonaan raa'alla ruokkiminen ei ole ollut lainkaan niin työlästä kun ajattelin. Alkuponnistus on kohtalainen, kun halusin selvittää mahd. tarkkaan, mitä missäkin raaka-aineessa on ja laskea saannit kohdilleen. Tasapainon hakemisessa eri tuotteiden välille meni tovi, mutta nyt kun perusteet on hallussa, on ruokinta ihan yhtä helppoa kuin nappulallakin. Pitää vain muistaa sulattaa lihat (välillä se tosin on hirmu vaikeaa).

Kyläily ja hoitoon vieminen ovat tietty sellaisia, että valmissapuskan käyttäminen helpottaa. Teillä mäykyt syö niin pieniä määriä että niille lihojen sulattelu sopivissa erissä voi olla työlästä, mutta Boriksen syömissä määrissä on kyläreissullekin helppo napata vaan pari jäistä, yksittäispakattua könttiä (500-600 g) mukaan, sulattaa ja tarjoilla. Meille siis lihat tulee lempimuonalta, jossa lihat näpsäkästi tuon kokoluokan pakkauksissa.

Sanna ja Boris kirjoitti...

Vielä linkkivinkki, minun koiranruokinnan raamattuni: http://www.jakkelehtonen.fi/katiska/tagit/

En saa sitä nyt linkiksi tähän kommenttiin :(

jonna ja rymmi kirjoitti...

Kaikilla tuntuu olevan nyt jotain ruokavaliomuutosta tai pohdintaa, ja raakalihan syöttäminen yleistymässä :) Oli taas hienoo pitkästä aikaa lueskella teidän blogia, jääny vähä tää bloggaaminen välistä netin puuttuessa, hienoo olla töissä kun on aikaa lueskella :D

.. tuli sitten tilattua pomppa teidän blogin ansiosta :DD (ihan kuin niitä koiran takkeja ei olisi..)

Riik kirjoitti...

Tiedostan kyllä, että loppujen lopuksi raakaruoan syöttämisessä on kyse viitseliäisyydestä, kaikki järjestyisi jos vaan jaksaisi säätää. Meillä koirat on menossa välillä viikonkin, siksi pelkän tuoreruoan kanssa säätäminen tuntuu työläältä. Papu lähti tänään neljäksi päiväksi mökkeilemään Vaasaan - junalla.

Pomppa taisi saada niin paljon tilauksia, että osa tuotteista loppui kesken. Olisin tilannut Polkalle vielä PerusPompan, mutta niitä ei enää ollut :/