6.9.2013

Testissä HauHaun uutuusherkut


Pöydän täydeltä herkkuja!
Saimme testiin kasan HauHaun uutuusherkkuja. Suuren namitestin tarkoituksena oli löytää aktivointileluihin sopivia herkkuja. Kaikki näiden lelujen kanssa pelanneet tietävät, että suurin osa nameista on liian helppoja (tulee siis liian nopeasti lelusta ulos) ja osa voi olla liian haastavia (koira turhautuu, kun ei saa karkkeja lelusta pihalle). Eikä lelujen sisään kannata tunkea mitään pilaantuvaa (juustoa tai makkaraa) ellei ole satavarma, että koira saa ne pois sieltä. Homeisten makkaroiden kaivaminen veitsellä aktivointilelusta onkin sitten parasta mahdollista koiranomistajan aktivointia...

Herkkuja testasi lahjomaton asiantuntijaraati, jonka muodostivat maastonakit Maissi 11v. ja Papu 15,5v. sekä punaisena paholaisenakin tunnettu rhodesiankoira Polkka 4v. Raati teki tiukkaa arviointityötä kolmena iltana ja löysi parhaiten toimivat ja ihanimmalta maistuvat herkut neljäntoista erilaisen karkkipussin joukosta.


Dog pyramidiin sopivat monenlaiset herkut. Tällä kertaa siihen pilkottiin maalaisherkkujen herkkunakkeja sekä 2in1 lihaherkkujen kana-riisipaloja. Pyramidi pihanurmikolle ja koirat yksitellen sen kimppuun. Cocktail oli sen verran onnistunut, että sekä Polkka että Maissi käyttivät lelun kanssa puoli tuntia. Ja se on muuten aika hyvin tällaisilta kokeneilta aktivointilelun pyörittäjiltä!


Canine Genious Mike, Busy Buddy pyramidi ja Everlasting pallo.
Ensimmäisenä iltana Polkka sai Maalaisherkkujen herkkupihvillä täytetyn Canine Geniouksen, Maissi Pakastekuivattujen herkkujen naudanmaksa-vihanneksella täytetyn Busy Buddyn pyramidin ja Papu kana-riisiluulla täytetyn Everlastingin pallon. Polkka kaiveli innoissaan lelua vartin verran. Joustavaa herkkua ei saanut ulos viskomalla, vaan piti rauhoittua nuolemaan sitä lelun sisältä. Papulla kului vähintään yhtä kauan kaivaa yksi herkku ulos oranssista lelusta. Maissi puolestaan pyöritti omansa tyhjäksi muutamassa minuutissa.

Busy Buddy orava, Canine Genious Leo ja tavallinen Kong.
Seuraavana iltana Polkka ahkeroi pakastekuivattujen herkkujen kananlihan ja Busy Buddyn oravan kimpussa. Tässä lelussa ruoka-aukossa on väkäset, joten herkkujen kaivaminen on aika haastavaa. Siksipä leluun saakin laittaa hyvälle tuoksuvat herkut, että koira viitsii tyhjentää kaiken. Polkka viitsi, se kaivoi joka murun pihalle. Papu sai yllättävän ison haasteen Canine Genious Leosta ja kana-riisipaloista. Mummeli luovutti puolen tunnin kohdalla ja Maissi sai hoidella loput herkut ulos. Maissi itse tyhjensi tavalliseen Kongiin laitetun herkkupihvin ehkä vartissa. Hyvä suoritus herkulta, sillä ainakaan meillä tavalliset Kongit eivät tarjoa kummoisia haasteita aktivointileluihin tottuneille koirille.

Everlastingin iso pallo, Canine Genious Leo ja Busy Buddyn pyramidi.
Kolmantena iltana Polkan iso Everlastingin pallo täytettiin 2in1 Lihaherkkujen kanafilee-pinaatilla ja kanafilee-banaanilla. Toimiva setti, lelu ei tyhjentynyt sinne tänne heittelemällä. Maissi ahkeroi saman lelun parissa kuin Papu eilen ja Papu puolestaan tyhjensi pieneksi leikeltyjä herkkuviipaleita pyramidista.

Kuka hullu kuvaa ruokaa, kysyy Polkka.

Herkkupusseja pyöritellessä ja tuoteselosteita tutkiessa ilahdutti tuotteiden sisältö. Esimerksi kana-riisiluut ja kana-riisipalat koostuivat yksinkertaisesti kanasta ja riisistä. Pakastekuivattujen herkkujen kala-porkkassa on 90% kalaa ja 10% porkkanaa. Samoin kanafilee-banaaniherkut koostuvat kanasta ja banaanista. Ja näinhän sen pitäisi ollakin - ei mitään epämääräisiä kasvi- ja eläinperäisiä tuotteita, kuten niin usein koiranherkkujen tuoteselosteista löytyy. Nämä ilahduttavat varmasti myös allergisten koirien omistajia.

Mikä oli suuren herkkutestin lopputulema? Ehkä monikäyttöisin tuote aktivointileluun olivat kana-riisiluut. Muoto on sellainen, että herkku on tarpeeksi haastava useamman mallisessa lelussa. Kana-riisipalat puolestaan sopivat leluihin, joista putoaa herkkuja. Maalaisherkkujen pihvi on omiaan isokokoisten lelujen sisään. Pakastekuivatut herkut saavat aivan varmasti laiskemmankin koiran innostumaan lelun tyhjentämisestä, ne nimittäin tuoksuvat tosi voimakkaasti. Meillä näitä käytetään jatkossa käsipalkkana agilityssä. Sen verran Polkka innostui naudanmaksa-vihanneksesta ja kala-porkkanasta.

Pyramidi saa kyytiä...

...kun taas violetin oravan kanssa täytyy rauhoittua.

Onnistuin tekemään vielä tänään päivällä Polkalle melkoisen tehtävän tunkemalla oravalelun täyteen kanafilee-pinaattia, kanafilee-kiiviä ja herkkunakkeja. Koira tyhjensi lelua tunnin (!), kävi vesikupilla ja rojahti terassille ottamaan aurinkoa. Tämä onkin aktivointilelujen tarkoitus - antaa koirille lisää ajanvietettä ja vähentää pelkkää paikallaan makoilua. Useamman koiran taloudessa lelut tosin aiheuttavat pieniä järjestelyjä, sillä ruoastaan tarkat koirat tyhjentävät aktivointilelunsa toisistaan erotettuina.

Ei kommentteja: