26.12.2012

Joulun tunnelmia

Kotoisaa joulutunnelmaa Keski-Suomessa.

Oltiin joulun aikaan muutama päivä sukuloimassa Keski-Suomessa. Kotoa lähtiessa sunnuntaina iltapäivällä mittari näytti -11 astetta ja määränpäähän Liimattalaan päästyä -27 astetta. Oli siinä koirilla ihmettelemistä! Pissalle suoraan autosta komennettu Polkka seisoi järkyttyneenä hangessa milloin mikäkin tassu ilmassa ja kirkui suoraa huutoa. Mäykyt olivat aavistuksen urheampia.

Jouluaattona sää onneksi lauhtui järjellisiin lukemiin ja päästiin lenkkeilemään. Polkalla oli hyvä meininki, apina löysi samalla lenkillä pöllön tai jonkun muun ison petolinnun viimeiset jäännökset (jalat ja kasan höyheniä) ja pienpedoille asetettuja loukkuja (täynnä jäätyneitä mateita ja ahvenia).

Jouluaaton lenkkijengi.

Olin onneksi pakannut koirille kunnolla vaatetta mukaan. Polkka tarkeni oikein hyvin Hurtan fleecehaalarissa ja ToppaPompassa. Viluiseksi käyneellä Maissilla oli päällä Suvin ompelema talvitakki, isolle makkaralle kun ei kerta kaikkiaan löydy valmista takkia (tiedän, kaapista löytyy neljä epäsopivaa ostosta...). Vanhempien Hertta-airis on astetta säänkestävämpi - se ulkoili aattona ehkä kahdeksan tuntia ihan ilman mitään takkia. Lenkillä karvakasa läähätti kuumissaan. Hertta oli tosiaan laitettu pihalle aamuruoan jälkeen ja takaisin sisälle se suostui tulemaan illalla nälän yllättäessä. Koira juoksi ja istui pihassa koko päivän aivan valtavan tyytyväisen näköisenä.
Hertta on rauhoittunut aavistuksen verran ja koirilla menee sen vuoksi paremmin yhdessä. Tai sitten airis ei vaan jaksanut härkkiä muita koiria ulkoiltuaan työpäivän verran? Se nimittäin retkotti molemmat illat eteisessä aivan reporankana. Ulkona jengillä oli taas tosi hauskaa yhdessä, Polkka ja Hertta painivat, juoksivat rallia ja hakivat keppiä umpihangesta. Maissi onneksi älysi pysytellä aavistuksen sivummalla.


Saunanlämmittäjän apuri.

Aaton metsälenkiltä palatessa Polkka aisti tilaisuutensa tulleen ja vilahti ulkosaunalle lämmittelemään. Joo, siellä se istui pukuhuoneessa erityisen tyytyväinen ilme naamalla ja seurasi lämmitystapahtumaa. Elleivät saunan alimmat penkit olisi olleet kumossa, apina olisi livahtanut aivan varmasti ylimmälle lauteelle.Koirat saivat joulun kunniaksi maksalaatikkoa (Kennelrehun, ne tykkää siitä ihan uskomattoman paljon!). Äitini oli ostanut jokaiselle apinalle Jumbone-puruluun, minä en ollut varannut niille yhtään mitään herkkuja varsinaisen ruoan lisäksi. Olihan talossa tilaa - koirat jaettiin omiin huoneisiin syömään herkkuja. Varsinaiset joululahjat ne olivat saaneet jo ennakkoon - mäykyt saivat uuden karvapedin ja Polkka Rukan talvitakin. Lisäksi kaikki saivat uudet aktivointilelut.

Parasta joulussa koirien mielestä taisi kuitenkin olla lomailevat ihmiset ja mahdollisuus ulkoilla niin paljon kuin halusivat (tai tarkenivat). Tiistaina kotiin palatessa koirasohvalle pötkähti kolme väsynyttä joulunviettäjää. Ja tämä ilo jatkuu vielä jonkin aikaa, palaan nimittäin töihin vasta loppiaisen jälkeen.

Ei kommentteja: