20.1.2014

Talvitakeista


Rhodesiankoiran omistajien keskuudessa puhe kääntyy tämän tästä takkeihin. Eikä se ole mikään ihme, sillä pärjätäkseen tämän maan keleissä rhode tarvitsee ainakin kaksi vaatekappaletta, kunnollisen sadetakin ja talvitakin nimittäin. Ellei sitten ole jotenkin tosi terästä ja hyvä kestämään kylmää. Mitä meidän Polkka ei ainakaan ole. Tosin varmasti sen olematonta kylmänsietoa heikentää sekin, että apina heiluu suuren osan vuodesta takki niskassa. Olen järkeillyt asian niin, että jos hankkii tänne afrikkalaisen koirarodun niin sitten pitää vaan kestää virittää palttoota niskaan.

Polkan talvigarderobi koostuu kolmesta takista ja kahdesta aluskerrastosta. Vähemmälläkin varmasti pärjää, esimerkisi talvitakkeja Polkalla on kaksi. Toinen oli vaan niin ihana ja alessa... Ajatellaan vaikka niin, että jos toinen takki on riehulenkin jälkeen kovin luminen, voi toisen takin heittää niskaan automatkalle.


Varsinaisena aluskerrastona Polkalla on ollut käytössä jo useamman vuoden ajan Hurtan fleecehaalari. Se on periaatteessa ihan hyvä, tosin takajalkojen lahkeista irtosi kanttinauhat ensimmäisen talven jälkeen. Lahkeet olen lyhentänyt koiran kintuille sopiviksi - en tiedä yhtään koiraa, jolle tuon haalarin lahkeet olisivat olleet sopivat. Haalarin selässä on vetoketju eli sen on kätevä pukea päälle. Eikä pökäleet putoa lahkeisiin, jos joku sitä miettii. Poikakoirilla haalari ei ehkä olisi yhtä kätevä?


Toinen aluskerrasto on W-woolin willis eli täyttä villaa oleva manttelimallinen takki. Siinä on ihanan korkea trikookaulus ja siksi takki on mainio pukea noiden varsinaisten päällystakkien alle. Pitkin pusikoita kesät talvet juokseva Polkka saa usein lunta sisään kauluksesta ja aluskerrasto estää moisen harmin. Ihan selkeästi kaksi päällekkäin puettua vaatetta myös lämmittää silloin, kun pakkasta alkaa olla -20 astetta. W-woolin lopetettua toimintansa villapaitaa myy Helsitar.


Viime talven heräteostokseni oli Rukan blizzard -talvitakki. Olen marmattanut iät ja ajat siitä, että koirien takit näyttävät aivan tuulipuvuilta ja miksei kukaan voisi tehdä kivan näköistä takkia. Ja että miksei koirien takeissa ole erilaisia kuoseja, vaan aina niitä ikuisen tylsiä yksivärisiä kankaita. Pakkohan se oli sitten ostaa, kun markkinoille tuli hyvältä näyttävä talvitakki. Kuten kuvasta näkyy, takki vaatii edelleen pientä tuotekehitystä. Nyt etujalkojen lihakset jäävät kokonaan vaille suojaa. En muutenkaan tajua, miksi muuten paksussa ja lämmittävässä takissa on noin valtavat reiät etujaloille? Huppu on turhake, mutta suojaa hyvin niskaa. Eikä se nyt niin tiellä ole remmilenkeilläkään.


ToppaPomppa on ollut Polkan luottotakki ensimmäisestä keväästä saakka. Neljä vuotta palvellut takki on edelleen hyvässä kunnossa, ainoastaan heijastimet ovat vähän kuluneet. Takki on ollut mukana melkoisissa riehupaineissa ja on edelleen aivan ehjä! Pompan mainostetaan istuvan ilman takajalkojen kuminauhoja, mutta Polkalla se ei ainakaan istu. Toinen miinus on se, että takin kauluksesta menee lunta sisälle. Ongelma korjaantuu pukemalla alle fleecehaari. Kuvassa on tosi kylmä keli, koska koiralla on vielä tossutkin jalassa. Pompalle ehdottomat lisäpisteet siitä, että takit valmistetaan Suomessa.


Kolmas talvitakki on Back on Trackin toppamantteli. Takki on ihan vaan treenikäytössä eli puetaan päälle agility-treenien aikaan. Takin idea on heijastaa lämpö takaisin koiraan ja hoitaa lihaksia. Uskoo ken tahtoo, mutta monet koiran Polkka mukaan lukien pitävät kyllä tästä ihmetakista. Riehulenkeille siitä ei oikein ole, kaulus on avara ja sen goottihenkisiin kuminauhoihin voi kaveri juuttua kiinni...


Ja kun kevät voittaa ja pakkaset väistyvät, voi taas pukea päälle ihanan oranssin Hurtan fleecepusakan. Sitä odotellessa!

Jos menisin Polkan kanssa takkikaupoille tällä hetkellä, sovittaisin Pompan ja Rukan takkien lisäksi myös Hurtan lämpötakkia ja uudempaa fleeceä. Kuten myös Rukan softshell -haalaria. Ne näyttävät molemmat fiksuilta. Toisaalta saattaisin miettiä myös varsinkin fleecehaalarin teettämistä koiran mittojen mukaan. Hinta on sama kuin valmiissa, eikä tarvitse lyhennellä lahkeita... Takkeja mittojen mukaan tekee ainakin Janutex.

3 kommenttia:

Päivi&Paavo,Ruusa ja Hilma kirjoitti...

Valitettavasti Jaana on lopettamassa Janutexin toimintaa :( Ehdottomasti mun makuun parhaat takit ja haalarit. Mutta toivottaavsti löytyy innokas jatkaja sille toiminnalle.

Päivi kirjoitti...

Vinkki Riikkis, että Niron Pompasta tuli kerralla istuva ja paremmin päällä pysyvä, kun Jaana ompeli siihen pitkän resorikauluksen. :) Ja Jaanan tekemät oranssit takit on meidän tytöillä edelleen ja ovat ehdottomasti parhaiten istuvat ja muutenkin ihan loistavat. C-pennut saavat myös nauttia Jaanan laatutakeista...tosin taitaa olla niin, että ovat jo kasvamassa niistä ulos. :D

Riik kirjoitti...

Minäkin kuulin nuo Janutex-uutiset. Ja hyvä idea tuo kaulushomma, en tajua miksi noissa valmistakeissa ole missään kunnollista pitkää resorikaulusta...?