11.3.2013

Verta luovuttamassa

Ei, en uskalla lähteä mukaan!
Tiesittekö,että koira voi luovuttaa verta? Tällä hetkellä koirien veripankki löytyy ainakin Yliopistollisesta eläinsairaalasta Helsingistä ja Vethausista Hattulasta. Verta tarvitaan liikenneonnettomuuksissa, kyyn puremissa ja joskus leikkauksissa. Lenkkikaverit Polkka, Boris ja Dara tekivät perjantaina jotain muuta, kuin tavallisen riehumispainotteisen metsälenkin. Ehkä pelastivat jonkun koiran hengen, eipä sitä koskaan tiedä.

Vethausin kriteerit verenluovuttajakoiralle ovat terveys (ei mitään perussairautta tai lääkitystä), 2-7 vuoden ikä, yli 30 kg paino (Polkka 28,5 kg pääsi kyllä mukaan), säännölliset rokotukset ja loishäädöt, Suomessa asuminen viimeisen vuoden ajan, eikä saatuja verensiirtoja.

Koira luovuttaa saman verran verta kuin ihminenkin, eli 450 ml.
Ensimmäisenä eläinlääkäri teki jokaiselle koiralle terveystarkastuksen. Sen jälkeen kaikilta otettiin verinäyte, joka analysoitiin. Samalla selvisi myös koiran veriryhmä, joita ei muuten ole kuin kaksi erilaista eli + ja -. Plusveri sopii plusmerkkisille ja miinusveri molemmille, siksi miinusveri olisi kysytympää. Meidän kaikki koirat olivat plusmerkkisiä. Tosi mielenkiintoista, että veriryhmä on osittain myös rotukohtainen asia! Enpä tiennyt tuotakaan. Muutenkin reissu tarjosi paljon mielenkiintoista uutta tietoa.

Boris ottaa lepoa.
Kun rhodekolmikko oli todettu päteviksi verenluovuttajiksi, ne laitettiin kevyesti unten maille ja nostettiin toimenpidepöydälle. Veri (450 ml) otetaan kaulalaskimosta ja koira saa saman verran nestettä suoneen. Periaatteessa luovuttamisen voi tehdä ilman rauhoitusta ja ilmeisesti Helsingissä toimitaankin aina näin? Nyt kevyestä rauhoituksesta tulee viikon doping-karenssi näyttelyitä ja kilpailuja ajatellen. Meitä se ei tällä kertaa haitannut. Veri valui nopeasti pussiin ja sen jälkeen koirat saivat herätepiikin ja kävelivät omin jaloin autolle. Ilta meni vähän krapulaissa tunnelmissa omalla sohvalla, mutta seuraavana päivänä Polkka juoksi ihan normaalin jäärallilenkkinsä. Eikä muutenkaan vaikuttanut mitenkään voimattomalta.

Poksu tositoimissa.
Jokainen koira sai kiitokseksi 13 kg ruokasäkin (Hill´s large breed) ja mitalin (hih!). Oli myös mielenkiintoista nähdä verikokeiden tulokset, eipä Polkasta ole koskaan tällaista analyysiä tehty. Arvot olivat kuulemma tyypilliset ns. urheilukoiralle eli hemoglobiini oli korkealla. Matalana tuloksissa näkyy yksi arvo, joka kuulemma korreloi korkean hemoglobiinin kanssa.

Suosittelen lämpimästi verenluovutusreissua kaikille kriteereihin sopivan koiran omistaville. Päivä oli kerrassaan mielenkiintoinen ja uusia luovuttajia kaivataan koko ajan. Me mennään ehdottomasti uudelleen loppuvuodesta, kunhan Polkan pentuhomma on hoidettu. Koira saa luovuttaa verta neljän kuukauden välein eli kolme kertaa vuodessa. Lisää toimenpiteestä voi kysyä ja ilmoittautua mukaan: susanna.niittymaki(a)vethaus.fi.

Koirat tosin saattoivat olla vähän pettyneitä päivän sisältöön. Ne riemastuivat ihan suunnattomasti nähdessään toisensa ja kuvittelivat pääsevänsä juoksemaan johonkin ihanaan paikkaan. Totuus oli vähän toinen, näistä treffeistä ei seurannut kuin uneliaan hutera olotila jokaiselle afrikkalaiselle...

Polkan veriryhmä on +.

Verikokeiden tulokset (kuva aukeaa suuremmaksi klikkaamalla).

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa että kävitte! Menen Leon kanssa pääsiäisen jälkeen, saavat lisää Rhodeverta, Stitch ei ikävä kyllä täytä koko ja ikäkriteerejä. Terveisin Cecilia

Riik kirjoitti...

Tosi hienoa, jos tekin menette! Siellä siirretään kohta pelkkää rhodeverta :).